4/15/09

Caprica - Pilot (DVD - Extended)

Mõtlesin, et annan paari sõnaga teada oma plaanist lähiajal siia CAPRICA'st ehk siis BATTLESTAR GALACTICA "spin-off"-ist üht-teist kirjutada...

Praeguseks piisab tõdemusest, et CAPRICA (executive producers: Ronald D. Moore, Remi Aubuchon [ja ilmselt ka], Jane Espenson; piloot kirjutatud kahasse Moore'i ja Aubuchon'i poolt, režissöör Jeffrey Reiner) pole kindlasti "spin-off" selle popi väljendi tavapärases tähenduses. Õigustatult tuleb esimese asjana pähe ca. 5 aastat tagasi alanud SG: ATLANTIS (ning ma ei mäletagi nüüd enam, heh... vist eelmise aasta lõpu poole või selle aasta vahetus alguses lõppenud?) kui kunagine SG-1 "spin-off". Teoorias oli ideel jumet, aga praktikas jäi paraku liigagi palju vajaka (Sellest rääkides, võib-olla toob uusi tuuli sel suvel ilmavalgust nägev kolmas üllitis, SG: UNIVERSE, aga kurat seda teab. Üldjoontes on kunagise, ausalt öeldes ikkagi vägagi hea, kuigi paratamatult lihtsakoelise, SG-1 taga olnud tüübid lihtsalt paratamatult laisalt läinud. Mis teha, aeg nõuab oma. Keda huvitab, võib laiast internetist SG:U kohta uurida, mina antud juhul siin ruumi raiskama ei hakka).

CAPRICA - no so! Kui tullagi tagasi selle lühitõdemuse juurde, millega ma täna piirduda tahtsin, siis CAPRICA õigupoolest polegi mingisugune "spin-off", mida sellele vägisi kaela tahetakse määrida. Ei rangelt, ega vabamalt võttes. Tõsi küll, leides aset 50-60 aastat enne Caprica linna langemist, toob ta vaatajani need va seemneudemed, mis tõepoolest paratamatult signaliseerisid lõpu algust, aga... CAPRICA teeb sest' kõigest juttu otsekui muuseas, püsides sealjuures korrektselt omaenese kontekstuaalsel liinil (Teatud viited on loomulikult paratamatult tagasiviidavad BSG juurde, olles samas aga ääretult peened ning õigupoolest mõistetavad ainuüksi rohkemal või vähemal määral BSG-ga kursis olevale inimesele - neist lähemalt pikema kirjatüki ajal). Tõtt-öelda kurbnaljakas on muidugi see, et päris paras hulk inimesi tõepoolest ootab CAPRICA-st rangelt võttes BSG klooni a la kui kosmoselaevu pole, siis mina ei mängi ning nooremad tegelaskujud=seebikas. Mina neist inimestest aru ei saa ja ega ausalt öeldes ei tahagi. CAPRICA pilootosa, mis mõned päevad tagasi, s.o 13. aprillil, DVD-l välja tuli, on tõepoolest (nagu nii mõnigi imdb.com'is CAPRICA all kirjutas) üks parimaid, kui mitte parim piloot in a long time. Kahju on ainult sellest, et ümmarguselt aasta tuleb nüüd pöidlaid keerutada, kuni sari kui selline ilmavalgust näeb (Praegusel momendil on selge see, et tegemist on täishooajaga, ehk 18+ episoodi. Ütlen hetkel 18, sest olen lugenud senini vägagi vastakaid nägemusi sellest, mitu episoodi sarja esimesel hooajal siis õigupoolest on. Kuna pilootosa [pmst 2 tavapikkuses osa)]jõuab ka TV ekraanile, oleks paslik arvata, et sellele järgneb 18 osa [kokku 20], aga samas oli ju omal ajal ka BSG puhul minisari [kui õieti mäletan, siis 2 1 1/2 tunnist osa] eraldi sarjahooajast endast, nii et mine sa võta kinni. Isiklikul ma loodan muidugi piloot+20 episoodi. See ruuliks). Igatahes, DVD sisaldab tund 32 minutit pikka, pilootosa + 7 minutit cutitud stseene ning ka kolme videoblogi, kus asjaosalised üht ja teist asja lähemalt seletavad. Aga olgu.
Oma lähemaist isiklikest tunnetest/mõtetest/mõttearendustest jm CAPRICA suunas üritan lähiajal midagi kirja panna. Samuti püüan ma tasa teha vanad võlad ning tõepoolest ka kirjeldada nähtud asja sisu - midagi, mis arusaadavatel põhjustel BSG finaalist rääkides tegemata jäi.
Olgu öeldud veel nii palju, et CAPRICA piloot tiksub mul vaikselt ajusopisügavustes veel praegugi ning ilmselt veel nii mõndagi aega. Tavaliselt on see hea märk, kasvõi sellegipärast, et vägatihti selliseid asju minuga enam ei juhtu. Ei oleks uskunud, et ma seda veel nii rutakalt ütlen, aga saadud muljed justkui silendavad karedaks muutunud pinnast, mis lahkunud BSG-st maha jäi. Kes teab, võib-olla lööb välk kaks korda samasse mulda.

No comments: