12/5/09

Veel ühe filmi jagu PÖFFi järel + pisuke rant

Tänane kujunes siis päevaks, mil otsustasin vaatama minna oma seekordse PÖFFi kuuendat filmi. Kui äsjaöeldu kedagi segadusse ajas, tuleks meenutada, et sedapuhku sai "kindlalt" valitud viis linalugu, ent kuues jäi veel lahtiseks. Nüüd kujuneski siis säärane olukord, et kuues sai ära seiratud enne viiendat, mille aeg sõuab kohale homme…

Igatahes olin päris õnnelik, kui nädala alul sai valik langetatud Jacques Audiard'i värske filmi "Un prophète" kasuks. On teine ju kuuldavasti tõsiselt võetav kandidaat ühe võõrkeelse filmi Oscar'i nominendiks ning äsja pälvis linateos ka USA prestiižema kriitikuteühenduse, NBR'i (National Board of Review), kõrge tunnustuse, saades nende silmis parimaks võõrkeelseks filmiks. Aga muidugi keerasid Ateena vabatahtlikest keskkooliõpilastest asjamehed nauditava elamuse kihva.

Alul linastus viibis, mis iseenesest oli veel talutav, kuigi süda juba aimas halba. Kui film juba käima oli läinud, algasid aga viperused subtiitritega, mida põhimõtteliselt kuni lõpuni välja rookida ei suudetud. Okei, kusagil poole tunni pealt vabandati küll ning lubati uus film valida, aga vähemasti mina ei käi ju filmifestivalil lihtsalt suvalisi asju vahtimas, onju? Kuid minekut teha ma ka ei tihanud, nii et eks mõneti ole "nali" siis minu kulul. Koduteel arutlesin isekeskis, et laias laastus 1/3 filmist oli näidatavalt kvaliteedilt OK, 1/3 "käis kah", kuna julma viivitusega subikad sai siiski tagantjärele ära lugeda ning viimaks 1/3 filmist'st jooksis täiesti mööda külgi maha, sest laske või maha, aga ei mõista ma räägitavat prantsuse keelt ning vene keele varesejalgu ka lugeda ei oska. Jällegi, ilmselt on "nali" minu kulul.

Igatahes esialgne mulje, mille sain, oli veel tohutumalt rikutum kui Jarmusch'i "Limits of Control"-i oma, millega keerati vaatajaile ka omajagu, kuid "Prohveti" puhul tehtu jätab tookordse kogemuse siiski pika puuga varju. Ühesõnaga, kui kord koju jõudsin, võtsin jällegi hea Interneti appi ning mõne aja pärast peaks -- loodetavasti korralikus kvaliteedis ning sünkroniseeritud subtiitritega -- "Un prophète" käepärast olema. Kuna plaanisin nagunii oma viimastest nähtud filmidest (+ eeldatavalt ka "Moon"-ist, mis "Limits"-isse süvenemise tagajärjel õigeaegselt käsitamata jäi) kirjeta tuleva nädala jooksul, kuna nädala algupoolel on paraku ka muud tegemist, pole kogetust printsiibis lahti ühti.

Mispärast ma siis seletan siin? Blogi või asi, kui aegajalt kaevelda ka ei tohi, eks!

No comments: