11/22/09

PSYCHOVILLE: teine hooaeg, PÖFF 2009, FIREFLY

Pärast hüpet jagan teiega küllaltki värsket rõõmusõnumit brittide sünkmusta absurdihuumorisarja PSYCHOVILLE jätkuvusest, teen - siiski veel mõneti esialgse - ülevaate filmidest, mida selleaastasel PÖFF'il külastada kavatsen ning viimaks osundan lühidalt ka sellele, kuna värskeim FIREFLY revjüü valmis võiks saada...


Aeg tantsida! PSYCHOVILLE'i teine hooaeg siiski tuleb!





Reece Shearsmith'i ning Steve Pemberton'i fantaasiamaiguliselt mustast absurditrillerist on möödunud ümmarguselt juba kolm kuud, ent teadupärast jahvatavad brittide sarjauuendamisveskid peamiselt oma loogika alusel, mistõttu uudiseid "komissioneerimisest" ehk sarja tellimisest järgmiseks hooajaks tuleb tavaliselt tükk aega oodata. PSYCHOVILLE'i puhul aga on igatahes küüntenärimine läbi, kuna BBC annab teada, et tuleval aastal jõuab eetrisse sarja ühekordne special, millele hiljem järgneb juba värske, kuueosaline hooaeg.

PÖFF 2009




Esmalt mainiksin ära, et süvenenud valiku tegemine sel' aastal kuidagi eriti keeruline oli. Kuid, nagu aasta eestki, ei hiilinud ma mingisuguse nimekirja koostamisest eemale nüüdki. Mäletatavasti oli läinud aasta üleüldse väheke veider. Ehkki valik sai lõppeks langetatud viie filmi kasuks, jäi üks neist PÖFFi korralduslike probleemide tõttu sootuks nägemata ja sai asendet' miski muuga, mida ilmselt vastupidisel juhul vaatamagi poleks läinud. Aga see selleks, võib-olla taolist sorti viperusi nüüd enam ilmsiks ei tule, kuna hulka globaalsemaks (Eesti-siseselt perspektiivilt) muutunud festival tundub vähemasti pealtnäha ka paremini organiseeritud olevat (filmid jaotatud erinevaisse programmidesse, konkreetne ja üle-Eestiline kava, subtiitreid puudutavad märkmed jmt - muidugi kes seda teab, kuivõrd viimati mainitut puudutav informatsioon ka tõele vastab, kui juba sündmuskohal oled, aga pöialt tasub hoida). Muidugi lõi esmalt kogu see "hunnik" silmieest päris kirjuks, mitte et see takistanud oleks vähemalt kindlalt nelja üllitist välja sorteerimast. Päevade möödudes lisandus valituile aga veel üks ning praeguseks hetkeks loen end olevat suutmatu otsustamaks, missugust pakutuist valida kuuendaks külastuseks (Tõepoolest, arvestades seekordset filminimekirja, otsustasin ära kaeda ühe linaloo rohkem, kui seda aasta eest tehtud sai - muuseas, kuigi Tartus linastub hea hulk filme, leidsin end tihti silma heitmast ühele ja teisele linateosele, mille pärusmaa - nagu seejärel ilmnes - näis olevat ainumalt Tallinn. Seda tuli ette küll harvem kui möödunud aastal, ent parajalt häiriv oli see siiski.), kuna umbes tosinast ühtainust valida pole just meelakkumine. Kuid seda va viimse valiku tegemiseks on mul veel veidikene aega, seniks nimekiri filmidest, mille ära nägemine praeguseks momendiks kindlakäeliselt "lukus" peaks olema(*)...

(*)Filminimekirja esmakordsel ülevaatel jäi vägisi mulje, et erinevalt läinud aastast kui sai külastatud jäägitult vaid inglise keelset kino, läheb nüüd risti vastupidi ning valdav enamus kraamist saab olema tõsiselt võõrkeelne. Kuid, nagu alljärgnevast nimekirjast aimdub, kandus kaalukeel lõppeks siiski pigem tuttavlikus suunas.

(linalood üles loetletud Tartu linastumisjärjekorras)

“Cold Souls" ("Külmad hinged"); USA, 2009
režii/stsenaarium: Barthes, Sophie

"Bakjwi" ("Janu"); Lõuna-Korea, 2009
režii: Park Chan-wook(**)
stsenaarium: Jeong Seo-Gyeong, Park Chan-wook
 (**)Sama mees, muide, kes seisab ka "Oldboy" režii ning stsenaarumi taga, tõik, mis määras valiku juures kindlasti omajagu.

"Moon" ("Kuu"); Suurbritannia, 2009režii: Duncan Jones
stsenaarium: Duncan Jones (originaalne lugu), Nathan Parker

"The Limits of Control" ("Võimu piirid"); USA, Hispaania, Austraalia, 2009
režii/stsenaarium: Jim Jarmusch

"Postia pappi Jaakobille" ("Kirjad isa Jaakobile"); Soome, 2009
režii: Klaus Härö
stsenaarium: Klaus Härö, Jaana Makkonen (originaalidee)

Nii palju siis senistest valikuist praeguseks. Ilmselt tuleva nädala algfaasis üritan viimaks otsuse langetada ka seekordse kuuenda kaemise kasuks.

FIREFLY

Hetke kaootilisus on oma jälje jätnud ka Joss Whedon'i FIREFLY episoode puudutavaisse aruteludesse. Kümnendat jagu, "War Stories", puudutav pikem kirjatöö taeva ei jää, kuid nähtavasti ei jõua see kindlasti avaldamisküpseks tänaseks ööks (s.t öö vastu esmaspäeva nagu viimasel ajal tavaks on kujunenud), kuna hakkan selle kallal lähemalt töötama alates tänasest õhtust.

______

Fotode allikad, ülevalt-alla: 1) https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzdMWJQovbzjFyAzoA6go2S_znR8R7VrpTwQ_LBuOVkjQmLoeiXEmAMNmTjdoIk2ebI-v6UiiMWIxwrWGFW6hvQyDdDo4zzA11wibj8tGpbrIUA3jv4y6st3EM_mtiB83s2zkkkcE1/s320/psychoville_e4_hulltants.png, 2) http://2009.poff.ee/images/logo.png

No comments: