7/2/09

Dexter, "Love American Style": Illusioonide vangid

Järgnevalt mõne sõnaga DEXTER'i viimasest Eestimaal eetrisse läinud osast, vaatamata sellele, et mul on järjest keerulisem midagi kirjutada, teades kõike seda, mida ma tean...


"Dad? Do you think that maybe one day I'll... you know, feel it... for real?"
- Dexter

"But this I can figure out. This I do well."
- Dexter

"Armastus Ameerika moodi" põhialuseks võiks ennekõike pidada arutlevat allegooriat "normaalsusest" ning millist rolli, kui üldse, ühes või teises sellega seonduvas olukorras etendab Dexter'i tegelaskuju.

Pooltest jäsemetest ilma jäänud jääpargivaht Tucci on põhimõtteliselt meelitatud Debbie kergekujulisest flirdist, - teades, et sellise alatooniga situatsioon on kardetavasti tema ülejäänud elu viimane sellelaadne - et on lõpuks isegi nõus oma verist vangistust kaetud silmade näol taas läbi-elama. Loomulikult toob taas-esitlus ka soovitud tulemuse, alates ITK väidetavast harjumusest süüa pidevalt köhakomme ning lõpetades osalise (sõrme?)jäljega köhakommipaberilt, mille tabamisel tulid appi rotid, kellega kaasnev oletatav histoplasmoosioht andis lõpuks verbaalseid palukesi ka Masuka'le, olgugi, et antud kontekstis oleks taoline huumor võinud samahästi ka olemata olla.

Angel seevastu tähistab ühes Dexter'iga agaralt oma palgatõusu, mille tipphetkeks kujuneb Dexter'i kogemata tehtud avastus, et tema jaoks mõistetamatuil põhjusil tema sõber olla tahtev töökaaslane elab tegelikult ka omaenese illusiooni-majakeses - nüüdseks juba sisutühjas la pasión'is - teeseldes väliselt, samuti nagu meie peategelanegi, normaalsust. Sest, nagu Harry noort Dexter'it targalt õpetab, on suhe vastassugupoolega samuti üks alustalasid olemaks "normaalne inimene".

Ja kuigi Dexter'i jaoks jääb olemuslikult mõistetamatuks, milles siis õigupoolest ikkagi seisneb vahe ihal arvutimängu järele ning soovil oma abikaasat taaskord elusana näha, ilmneb "Love"-i lõpunootide taustal siiski, et, kuigi erinevatelt perspektiividelt lähtuvalt, on nii Dexter kui ka Rita eesmärgiks "normaalne elu", mis sellest, et sügaval sisimas tunneb Dexter siiski pigemini sugulust vereraha eest enesele "hea elu" soetanud abielupaariga. Pole muidugi vaja öeldagi nagu kadestaks Dexter neid (kasvõi ainukese hetkegi ajel) nende verejanulise natuuri poolest. Pigem libiseb ta pilguga üle nende partnerlusest, omavahelisest mõistmisest ning saladuste puudumisest. Ja justament seda sooviks Dexter enesegi ellu. Sellisel juhul oleks vastaspoolel ehk isegi lootust jõuda suhtes "järgmisesse pessa".

Ja olgugi, et sotsiaalne interaktsioon mõjub Dexter'i tõelisele minale rusutavalt, jääb alati avatuks võimalus pöörata silmad sisimas pesitseva loomuse poole, kandes endaga kaasas mõtet, et Harry koodist juhindumine on midagi ainukindlat muidu mõistetamatus maailmas. Nädala eest sai kommentaarides välja pakutud dressuuri idee.
Ja tõepoolest, omal iseäralikul moel Dexter ongi otsekui vaigistatud, aga intelligentne kiskja, kes murdetöö läbi viimisel järgib eelnevalt paika pandud reeglistikku. Vahe loomaga seisneb aga asjaolus, - kuigi võimalik, et paradoksaalselt mõistetamatus - et Dexter'it ei togi tagant sugugi mitte sunduslik soov mõrvata, vaid järk-järguline mõistmine, et tapmine määratlebki tema tõelise mina, et tegemist on just nimelt selle hetkega ajas, kuhu tema olemuslikult kuuluma on loodud.

Veel tükke ja tükikesi:

<*> Julgeksin öelda, et senini Eestis eetrisse lastud episoodidest esitab "Love" kõige teravamalt kontrasti Dexter'i ning viimast igapäevaselt ümbritseva maailma vahel (kuna kontrast Dexter'i enese ning ITK vahel on siiski omaette teema). Sest, kui hetkeks unustada eetilis-moraalikoodeks ning kuulata oma südant, kes ikkagi on hullem: immigrantide vererahast priiskavalt elav abielupaar või mõrtsukas, kes nad maailmast igaveseks kustutab?

<*> Nädala eest sai vihjatud, et Slice of Life hakkab Dexter'i morbiidses öötöös oma rolli mängima. So there!

<*> Ilma midagi spoilimata võib siinkohal lihtsalt küsida arvamusi, kellele siis kuulus uuriv silm pagasiruumis, kes pimedal autoväljal ilmselt nii mõndagi nägema juhtus?

Ja see olekski praegu kõik. Nädalapärast Episood 6 - "Return to Sender".
_____________
Foto: VLC snapshot, erakogu :)



2 comments:

Lumivalgeke said...

Natuke off topic - "Dexteri" teemaloos on samad käigud kui "Monki" teemaloos. Annab kohe päris uue analüüsisuuna:D

Siim said...

Ma pole paraku MONK'i kunagi piisava pidevusega vaadanud, et oskaksin kommenteerida. Kord sai arvuti kaudu alustatud, aga jäi vist varsti sinnapaika. Asja peamist ideed ning senini lahendamata Monk'i naise mõrvalugu ma muidugi tean (mis, muide, peaks järgmisel, s.o 8. hooajal lahenduse leidma - kuna MONK lõpeb). On seal siis veel midagi põhjapanevat peale Monk'i natuuri ning tema naisega juhtunu?
Üldiselt pole mul lihtsalt erilist energiat ega tahtmist "protseduuridraamasid" kaeda (hetkel on mul vaid mõni üksik, mida järjepidevamalt vaatan).

Tundub, et Sa oled liialt oma OCD teooriais kinni. Mul ei tuleks iialgi pähe MONK'i ning DEXTER'it võrrelda, mistahes pinnalt.
Aga ehk on viga lihtsalt minus.